RÓLUNK

Róka úr története 2020-ban kezdődött, amikor két kisgyerekes anyuka a pocsolyákban ugráló lurkóikkal körülvéve sétálgatott egy parkban. Egyikük – Borbíró Andi – éppen váltáson gondolkodott, és már javában építgette egy jövőbeli gyerekkönyvesbolt arculatát és infrastruktúráját. Másikuk – Vörös Juli – egykori Két Egeres, régi motoros gyerekkönyvesként tele volt ötletekkel, jó tanácsokkal és tapasztalatokkal. Szó szó követett, és sok mindenben mély egyetértésre jutottunk – például hogy Findusz minden idők legjobban megrajzolt macskája, hogy a Dr. Seuss könyvek zseniálisak, de talán nem valók minden gyereknek, vagy hogy az északi abszurd humor méltatlanul alulértékelt errefelé. Persze ennél – legalábbis Róka úr jövője szempontjából – lényegesebb közös gondolatok is megfogalmazódtak. Hogy a magyar gyerekkönyvpiac kicsit túlzajosnak tűnik, így nagyon izgalmas hangok vesznek el benne. Hogy nem kell minden könyvet eladni, sok olyan van azonban, amelyet érdemes jóval nagyobb körben ismertté tenni. Hogy lehet hinni abban, hogy van igény olyan kisléptékű és otthonos könyvesboltokra, amelyekben azért vásárolsz szívesen, mert egyezik az értékrendeddel és mert fontosnak tartod, hogy hol szerzed be a könyveidet. Hogy hihetünk abban, hogy tudunk segíteni az olvasás örömének felfedezésében és megerősítésében.

Borbíró Andi

“A Róka úr tulajdonosa és vezetője vagyok, én viszem a Szabolcska Mihály utcai üzletet. A  tudományos pályáról léptem ki jónéhány éves kutatói és oktatói tevékenység után. Amikor felmerült a váltás gondolata, egyértelmű volt, hogy a könyvek felé fordulok – gyerekkorom óta ott motoszkál bennem egy saját, kicsi könyvesbolt álma, dugig olyan könyvvel, amelyet őszintén szeretek. Meglehetősen meselelkű felnőttként és szenvedélyes meseolvasóként világos volt az irány is… Imádom az abszurd, meghökkentő, fanyar humorú könyveket, a határtalan fantázia világát, és a vagány művészi illusztrációkat. És mivel a fiam örökölte ezeket a vonzalmakat, a közös otthoni könyvélmények is eléggé idevágóak :)”

Vörös Juli

“Kulturális antropológiát tanultam, de mindig az érdekelt, felismeréseimet miképp fordíthatom a társadalom hasznára. Vagy az, hogy válik egy tér élővé, mitől és hogyan lehet több egy bolt mint kereskedelmi tér, mitől jó együtt lenni, közösen alkotni, teremteni. A gyermek- és ifjúsági könyvekhez való kapcsolatom az egykori Két Egér Könyvesboltban mélyült el. Saját gyerekem születése és a Róka úr ébresztette fel bennem a vágyat, hogy rendszeresebben megírjam könyvélményeimet – a könyvajánlók saját magam számára hiteles és örömteli műfaját találtam meg.
Nagymaroson élek, s régi vágyam volt, hogy helyben lehessek részese egy kulturális közösségi tér megteremtésének. Ez lett a Kollázs. A “placc” művészetterápiás térrel közös verőcei hely ad tehát otthont Róka úr fiókkönyvesboltjának. Igyekszem kedves szerzőket, illusztrátorokat és helyi alkotókat bekapcsolni Róka úr, a placc, a Kollázs életébe.”

2021 elején így aztán elindult Róka úr nagy gonddal, sok szeretettel építgetett webshopja, amelyhez Fatér Anna grafikus keltette életre a Kompánia tagjait. Azóta jó nagy utat jártunk be. 2021 őszén kísérleti jelleggel megnyitottuk ideiglenes kisboltunkat a XI. Bercsényi utcában. 2022 tavaszán pedig nagy fákba vágtuk fejszéinket: egyszerre indítottuk el a Bercsényi utcát felváltó, új Szabolcska Mihály utcai üzlet kialakítását, illetve Juli vezényletével a verőcei Kollázsban tanyát verő Rókakuckó pop-up boltot. (Dunakanyari kötődésünk mindkettőnknek igen erős, ezért muszáj volt rókalábnyomot hagynunk ott is :)) Most tehát ebben a két csodás térben várunk Titeket szeretettel, és persze itt a webshopban is rendületlenül.

RÓLUNK ÍRTÁK, NEKÜNK ÍRTÁTOK

Miért választanál minket?

MERT FÜGGETLEN KISKÖNYVESBOLT VAGYUNK

Ezért csak olyan könyvet árulunk, amelyet tényleg jónak és értékesnek tartunk.

Kiadóktól és könyváruház-láncoktól független kiskönyvesboltként teljesen szabadon választjuk meg, hogy mely könyveket szeretnénk forgalmazni. Függetlennek lenni nem könnyű, de ez a szabadság és szubjektivitás megéri, mert a mazsolázgatás munkánk egyik legélvezetesebb része. Sose nézzük az eladási listákat, és soha nem mérlegeljük, hogy egy könyv mennyire lesz népszerű – ha megszeretjük, jön hozzánk, mi pedig ajánljuk Nektek.

Nagyra értékeljük a hazai kiskiadókat, mert úgy látjuk, hogy ők kísérleteznek a legbátrabban a piaci trendektől független, formabontó, ugyanakkor kiemelkedő irodalmi és vizuális minőséget képviselő könyvek megjelentetésével. Az ő könyveikből ezért bőséges választékot találtok nálunk – olyanokat is, amelyek a nagy könyvesboltok polcain nem, vagy csak nagyon elrejtve találhatóak meg. A könyvkínálatot pedig igyekszünk olyan termékekkel – papírszínházakkal, gyönyörű nyomatokkal, válogatott játékokkal – kiegészíteni, amelyekről azt gondoljuk, hogy szebbé, lassabbá és harmonikusabbá teszik a ti mindennapjaitokat is.

MERT A KICSI SZÉP

Ezért nem a mennyiségi terjeszkedést, hanem a minőséget és a személyességet tartjuk fontosnak.

Az álmunk egy kicsi, fenntartható könyvesbolt volt, ahol jókat tudunk beszélgetni a betérőkkel, ahol mindenki otthonoson érezheti magát és amely idővel sem veszíti el meghittségét. Nem akarunk növekedni és terjeszkedni, mert szeretnénk megtartani Róka úr jelenlegi hangulatát. Szeretjük, hogy rugalmasak lehetünk a kérdések, problémák megoldásában,  hogy sok szülőt és gyereket már név szerint ismerünk, és hogy egyre többen már jó ismerősként tértek be hozzánk. Örömmel hallgatjuk a saját olvasásélményeket, a gyerekek élménybeszámolóit, a hozzánk befutó kinőtt könyvek történetét – sokat tanulunk ezekből, hiszen nem csak mi ajánlunk nektek könyveket, hanem sokszor ti nekünk. És persze a legtöbb, nálunk forgalmazott kiadóval, illusztrátorral és egyéb alkotóval is rendszeres és közvetlen kapcsolatban vagyunk – csodás élmény az újonnan megjelenő könyvek, illusztrációk mögötti alkotófolyamat izgalmaiba betekinteni.

MERT RENGETEGET OLVASUNK

Ezért ismerjük a könyveinket és nektek is tudunk segíteni.

Mindketten tömérdek gyerekkönyvet olvasunk – ketten együtt lehetőség szerint csaknem mindent, ami hozzánk kerül. A mi ízlésünk is különbözik egy kicsit, de mivel teljesen megbízunk egymás választásaiban, egymásnak is segítünk új kincseket felfedezni. És így persze nektek is könnyebben tudunk ötleteket adni: ha egy kicsit meséltek magatokról, hogy hogyan, miket szerettek olvasni, milyen típusú könyveket kerestek, egész biztosan eszünkbe jut néhány további jó olvasmány.

MERT IGYEKSZÜNK MINDENBEN TÁMOGATNI

Ezért biztosítunk kedvezményeket, készítünk ajánlókat és könnyítjük meg neked a keresést és válogatást.

Pontosan tudjuk, hogy az éppen nektek jó gyerekkönyvet kiválasztani nem könnyű, és a jelenlegi könyvárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyiért vesztek meg. Éppen ezért a honlapon, a Facebookon és az üzletekben is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél alaposabban mutassunk be nektek szerintünk értékes olvasmányokat. Rengeteg munkát teszünk ebbe, a könyvek címkézésétől kezdve a keresési és böngészési lehetőségek folyamatos fejlesztésén át a tematikus válogatásokig és ajánlókig. Azt szeretnénk, ha Róka úr nem csak könyvesbolt, hanem egyben gyerekirodalmi tájékozódási pont is lenne a számotokra, ahol minden segítséget megkaptok az átgondolt választáshoz. Ehhez ti is hozzá tudtok járulni azzal, ha a megosztjátok véleményeiteket, tapasztalataitokat egy-egy könyvvel kapcsolatban.

Ami a könyvek árait illeti, mi is szomorúan nézzük a drasztikus drágulást. Mivel kiadóktól független könyvesbolt vagyunk viszonylag kicsi raktárkészlettel, a mi működésünket a nagyszabású és tömeges akciók gyakorlatilag ellehetetlenítenék. Ezzel együtt igyekszünk folyamatosan olyan megoldásokat kidolgozni, amelyekkel ki tudjuk fejezni nektek örömünket, hogy nálunk vásároltok, és amelyek úgy nyújtanak nektek kedvezményeket, hogy nem döntik be Róka úr költségvetését. A Róka úrnál érvényes kedvezmények rendszeréről itt olvashatsz bővebben.

MERT IMÁDJUK EZT CSINÁLNI

Ezért szívvel-lélekkel, energiával és szeretettel nevelgetjük Róka urat.

Azért vágtunk bele a nehézségek és akár az esélyek ellenére is, mert szenvedélyesen szeretjük ezt csinálni. Fantasztikus érzés úgy felkelni minden nap, hogy alig várod, hogy munkához láthass. Azt reméljük, hogy ez a szenvedély és elkötelezettség számotokra is érzékelhető – a honlapon, a boltokban, a termékek megválasztásában, az ajánlóinkban, és főleg abban, ahogy várunk titeket. A visszajelzéseitek nagyon fontosak számunkra, és az elmúlt időszakban rengeteg szeretetet, biztatást, támogatást, segítő javaslatot kaptunk tőletek – ezeket itt is hálásan köszönjük, hiszen ezek a legfontosabb motivációink. A jövőben is arra biztatunk titeket, hogy bátran küldjetek visszajelzést, javaslatot nekünk, akár problémát észleltek, akár arra van ötletetek, hogyan lehet még jobbá tenni Róka urat.

MERT KISVÁLLALKOZÁS VAGYUNK

Ezért ha minket választasz, tudhatod, hogy családokat, egyéni alkotókat és kiskiadókat támogatsz.

Róka úr jelenleg közvetlenül két család számára jelent megélhetést. Rajtunk kívül azonban támogatod azokat a csodálatos alkotókat – illusztrátorokat, játékkészítőket –, akiknek a termékeit forgalmazzuk, illetve azokat a különleges kiskiadókat, akik kevésbé láthatóak a nagy könyvesboltok polcain, de akiknek könyvei nélkül felbecsülhetetlenül sivárabb lenne a magyar gyerekkönyvpiac.

Előjegyzés Értesítünk, ha érkezik hozzánk ilyen termék. Kérjük, ehhez add meg az e-mail-címedet!

Hírlevél

Ne maradj le semmiről, csatlakozz levelezőlistánkhoz!
Általában havonta egy hírlevelet küldünk.