Mit jelentenek az állapot-kategóriák?

Tudjuk, hogy sokszor nem mindegy, hogy milyen állapotú könyvet veszel meg. Azért, hogy biztosan olyan könyvet tegyél a kosaradba, amilyet szeretnél, igyekszünk pontos állapotleírást adni minden könyvről. Az Antikváriumban árult könyvek fényképei – a borítókép kivételével – mindig az adott példányt mutatják, emellett öt állapotkategóriát használunk, amelyekben a következőkre számíthatsz:

ÚJ KÖNYV
KÖNYVESBOLT • Ebbe a kategóriába tartoznak a Könyvesboltban árult, a kiadóktól érkező új könyvek. Ezek tehát pontosan azok, amelyeket az üzletekben megvásárolhatsz.

ÚJSZERŰ ANTIKVÁR
ANTIKVÁRIUM • Az Antikváriumban árult könyvek, de könyvesbolti állapotban. Frissek, ropogósak – valaki egyszer megvette újan, de sosem olvasta el. Csak az elmúlt években kiadott könyvek kerülnek ebbe a kategóriába. A termékoldalakon ezekhez nem tartozik külön állapotleírás.

HIBÁTLAN ANTIKVÁR
ANTIKVÁRIUM • Ezek a könyvek is kifogástalan állapotban vannak, bár általában már nem fiatalok. Egyszer-kétszer olvashatták őket, a borítóik épek, nincs rajtuk szakadás, kopás vagy folt. Leginkább azok a könyvek tartoznak ide, amelyeket régebben adtak ki, így újnak már nem nagyon nevezhetjük, és lapjaik már kissé sárgultak lehetnek, de egyébként tökéletesek. A termékoldalakon lehetnek további információk az állapotról.

JÓ ÁLLAPOTÚ ANTIKVÁR
ANTIKVÁRIUM • Kisebb szépséghibás könyvek. Egy-egy kopás a sarkokon, kicsit felhólyagosodott vagy karcos borító, lapozásból eredő gyűrődések, sárga lapok – de összességében szépek és épek. A termékoldalon külön jelezzük a hibákat, és a fotókon is láthatod azokat.

KÖZEPES ÁLLAPOTÚ ANTIKVÁR
ANTIKVÁRIUM • Kevés ilyenünk van, de vannak könyvek, amelyek viharverten is megérdemlik a törődést. Ezek a könyvek olyanok mint egy kedves szakadt fülű játékmackó: a borítóik kopottak és foltosak lehetnek, lehet bennük egy beírás, tördezett lehet a gerincük, de belül kincset rejtenek. A termékoldalon és a fotókon itt is külön jelzünk minden hibát.

Mire figyelj még, amikor online veszel használt könyvet?

Például a könyv méretére és oldalszámára – igencsak bosszantó, amikor egy megtermett, délceg könyvre számítasz, és ehelyett egy noteszkát veszel ki a dobozból. Az antikvár könyveknél mindig, de az új könyveknél is lehetőség szerint jelöljük a méretet. Érdemes figyelni a borító típusát is, a papírkötésű használt könyvek általában megviseltebb állapotban vannak, mint keménykötésű társaik (ami persze nem feltétlenül von le az értékükből, mi például direkt szeretjük ezt a vintage paperback hangulatot). A kiadás éve is hasznos információ, hiszen sok könyvet akár évtizedeken keresztül többször is kiadtak csaknem azonos formában, és lehet, hogy nem egy hetvenes évekbeli példányra (vagy éppen pont arra) vágynál a Gőgös Gúnár Gedeonból. Összességében azt tanácsoljuk, hogy antikvár könyvet mindig a termékoldalról tegyél a kosaradba, és előtte alaposan nézd át az információkat és a fotókat. Ha kérdésed merülne fel valamelyik könyv állapotával kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk.

A Róka úr nem tartozik a legolcsóbb antikvárumok közé, aminek éppen az az oka, hogy sokat foglalkozunk minden egyes könyvünkkel: gondosan válogatjuk őket, lehetőség szerint megtisztítjuk, fotózzuk, leírjuk, címkézzük, és nagyon vigyázunk rájuk. Személyesen ismerjük mindegyik könyvünket, szeretjük és értékeljük őket. Reméljük, hogy nektek is annyi örömet fognak okozni, mint nekünk.

Mi történik, ha mégsem azt kaptad, amit vártál?

Ez a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, de semmi gond, visszavesszük tőled a könyvet. Ennek feltételeiről és menetéről itt találsz információt.