Keresési és szűrési tippek

Nézelődni egy könyvesboltban persze nagyon jó, mégis, talán te is is gyakran keresel valami konkrétabbat. Mi Róka úrnál fontosnak tartjuk, hogy könnyen találjatok igazán testhezálló könyveket, keressetek akár egy kalózrajongó négyévesnek, egy Réber László rajzai iránt lelkesedő kisiskolásnak, vagy egy fantasy-kedvelő kamasznak. Róka úrék keresője és szűrője ezért elég összetett. Nyugodtan használhatod úgy, ahogy kézenfekvő (reményeink szerint nem fogsz elveszni benne), de azért, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőle, adunk néhány tippet.

Mit tud a kereső?

A kereső (jobb felső sarok) egyszerre keres a könyv számos adatában: címben, szerzőben, illusztrátorban, témakörben, kiadóban, kiadás évében, javasolt életkori kategóriában, sőt még a borító típusában is. Ez tehát a leggyorsabb módja a célzott keresésnek. Ha például tudod, hogy kifejezetten puhakötéses Harry Pottert keresel, akkor írd be, hogy “Harry Potter puha”, a kalózkedvelő ovisod számára azt, hogy “kalóz 3-6”, ha Lázár Ervin könyvekre vágytok Réber László rajzokkal, akkor pedig azt, hogy “Lázár Réber”. Kísérletezzetek bátran!

Segítségképpen mutatunk néhány kategóriát, amire a kereső érzékeny:

  • ÉLETKORI KATEGÓRIÁK: 0-3 éves/3-6 éves/6-9 éves/9-12 éves/12+ éves/szülők
  • KÖNYV ÁLLAPOTA: új/újszerű/hibátlan/jó állapotú/közepes állapotú
  • KÖTÉS TÍPUSA: keményfedeles/puhafedeles
  • és persze a Róka úrnál használt valamennyi témacímke (pl. “szerelem”), műfajtípus (pl. “meseregény”) és kiadó (“Csirimojó”).

Fontos tudni, hogy a kereső mindig a teljes adatbázisban keres, függetlenül attól, hogy éppen milyen oldalon vagy. Azaz például egyszerre keres az új és a használt könyvek között akkor is, ha egyébként az Antikváriumban nézelődsz. A használt könyveket azonban a keresőben is könnyen felismered az ? jelzésről.

Mit tud a szűrő?

Ezzel szemben a szűrő (a baloldali sávban) a ráérősebb böngészés lehetőségét nyújtja nektek. Erről azt a legfontosabb tudni, hogy a szűrő szűkít: mindig csak abban keres tovább, amit már kiválasztottál. Azaz ha például az Antikváriumban, a 6-9 éveseknek szóló könyvek, vagy a Cerkabella könyvei között indulsz el, vagy akár egy keresés eredményeinek oldaláról, a szűrő csak ebben válogat tovább. Hasonlóan, ha kiválasztasz egy szűrési szempontot (pl. kipipálod, hogy csak a készleten lévő könyvek érdekelnek), akkor minden további szűrés ezen belül történik. Ha úgy érzed, hogy jobb lenne elölről kezdeni a válogatást, csak menj rá a Minden könyv oldalra, és újra az egész adatbázist kezdheted szűkíteni.

Reméljük, hogy sikerül így megtalálni az igazán nektek való könyveket. Jó böngészést kívánunk nektek nálunk!