Bukkancs ajánlja! Kilenc könyv különböző kultúrákról gyerekeknek

Kilenc könyv különböző kultúrákról – gyerekeknek

Családi nyaralásra indultok nemsokára? Vagy inkább a gyerekszoba legkuckósabb sarkából szeretnék felfedezni a világot a könyvfalóitok? Bármelyikről legyen szó, ezekkel a világjáró kiadványokkal nem lőhettek mellé! Angliától Timbuktuig és Perutól Óceániáig mindenhonnan találtok bennük ízelítőt más népek életéből és élményeiből – és persze, mindent szigorúan gyerekszájra igazítva!

Népek kultúrái – utazás a világ körül!

Mindig lenyűgöztek a külföldi kultúrák. Nemcsak saját hátterem miatt (gyerekként Angliában éltem, ami alapjaiban határozta meg későbbi magyar identitásomat is), hanem mert – egész egyszerűen – százszor színesebb lett a saját, gyerekként alkotott világképem minden egyes egzotikus ételtől, népszokástól és frissen felszedett külföldi kifejezéstől.

Svédországban élő szülőként ma már felnőtt szemmel is látom, mennyi látható (és láthatatlan) előnnyel bír egy-egy gyerektársaságban a sokféle kultúra. A nagylányom rendszeresen eszi evőpálcikával a vacsoráját, mert a legjobb barátnőjétől ezt látja; Benu fiam pedig újabban “magyarórát” tart az osztálytársainak hetente, büszkén lobogtatva a sok ékezetes betűt tartalmazó magyar ábécét (amit, bevallom, az említett “magyarórák” miatt sajátított el igazán). Elfogadóbbak, nyitottabbak és érdeklődőbbek lettek a gyerekeim attól, hogy ovis koruk óta többféle kultúrával – akár a sajátjukkal! – ismerkedhetnek testközelből.

Hathatós segítségünkre vannak ebben a világot tágító folyamatban azok a gyerekkönyvek, amelyek ilyen-olyan módon szintén más kultúrákat, szokásokat és történeteket mutatnak be nekünk. Nem fogok hazudni: rétegtéma ez, legalábbis Magyarországon, és emiatt nem tobzódunk (még) olyan mesékben, ahol mondjuk német, japán vagy indiai gyerekek csöppennek a mesehősök életébe. De azért Maszat találkozik londoni gyerekekkel is, és Mister Oscar nyaralás közben körbejárja a világot – ezek mellett pedig olyan izgalmas ismeretterjesztő könyveink vannak ma már a világunk különböző jelenségeiről és kultúráiról, hogy egészen szerencsésnek érezhetjük magunkat!

Ennek szellemében következzen itt kilenc csuda gyerekkönyv, amikből más kultúrákat is megismerhetünk: mítoszokon, recepteken, folyóikon vagy éppen a ruháikon keresztül. Nyitogassátok velük ti is apróságaitok világait! Megéri! 

Berg Judit – Agócs Írisz

Pagony, 2019, 2+

Nemrég repültünk családilag Londonba, és öröm volt látni, ahogyan a három kis turistám a “repülős” Maszat-mesének köszönhetően egészen nyugodtan vette a gépre szállás különböző stációit. Amikor meg egy helyi játszótérre látogattunk, mindannyiunknak egyszerre jutott eszébe a “londoni” mese: Maszathoz hasonlóan az én gyerekeim is bátran elvegyültek a többi gyerek között, és kíváncsian hallgatták, ahogyan diskurálnak egymás közt. Nem nagyon tudok más olyan meséről, ahol ennyire természetes kedvességgel beszélnek hasonló élményekről kicsiknek – már csak emiatt is érdemes beszerezni. 

Jim Field

Scolar, 2022, 4+

Ha külföldre megyünk, jól jöhet egy kis angol alaptudás – akár gyerekszinten is! Bár egyetlen percig sem gondolom, hogy már babakorban érdemes kezdeni az idegen nyelvekkel való ismerkedést (nem mintha rossz ötletnek tartanám, de lássuk be, rengeteg időnk lesz még angolra-spanyolra-japánra tanítani gyermekeinket), saját kis aprónépem mindig úgy örül annak, ha valamit megért egy új környezetből, legyen szó tejesdoboz-feliratról vagy vasútállomásról, hogy már csak emiatt is belopta magát a szívembe ez a világot körbenyaraló Mister Oscar! Az meg, hogy a színes, részletgazdag illusztrációk szövegtudás nélkül is negyedórákig böngészhetők, már csak cseresznye a nyári limonádén…

Kalas Györgyi

Pagony, 2024, 6+

Az vagy, amit eszel – mondogatjuk manapság. Ha ez igaz, akkor a Világkóstolóval könnyen válhatunk (átmenetileg) marokkóivá, indiaivá vagy akár Hong Kong lakosává, ugyanis ez a gyerekkönyv a világ mindenféle tájáról gyűjtött össze ennivalókat – sőt, a könyv végén még három konkrét receptet is találunk az “átváltozás”-hoz! Még a legelhivatottabb rántott hús-rajongók is biztosan találnak benne valamit, ami megfogja a fantáziájukat: legyen szó joghurtos palacsintáról, tojásgrofriról vagy a gyimesi pityókás kenyérről (ami mégiscsak kissé kevésbé ismeretlen), valamit biztosan megkívánnak majd az oldalakról!

Kolibri, 2023, 6+

Szleng, gasztronómia, popkultúra – az Amigos a gyerekekért Alapítvány foglalkoztatójában bőven többet találunk, mint egy szokásos nyelvkönyvben. Sőt, nem is csak egy kultúrát mutat be, hanem rögtön nyolcat: Jordániától Ausztrálián át Kanadáig járhatjuk be vele a világot otthonról, és a feladatok mellett rengeteg olvasnivaló segítségével is gazdagíthatjuk ismereteinket! Minálunk Cucu lánykám lapozgatta eddig leginkább, de én is mindig belenézek, ha kezembe akad, és tanulok valami újat: azt tudtátok például, hogy Hollandiában a Mikulás Spanyolországból érkezik, ráadásul hajóval?!

Giovanna Alessio – Chaaya Prabhat

Kolibri, 2022, 8+

Ahányszor kézbe veszem ezt a könyvet, mindig elámulok. Az egyik legjobb példája annak, hogy egy gyerekeknek szóló kiadvány igenis lehet grafikailag igényes, semmi szükség a butításra! Az pedig, hogy a magyar népviseletet is – egészen pontosan egy matyó legény öltözékét – ugyanazzal a kiművelt részletességgel mutatják be benne, mint egy flamenco táncosét vagy egy idős kecsua nőét, külön egzotikussá teszi a könyvélményt. És mielőtt bárki azt gondolná, ez csak lányokat érdekelhet: nálam már két kisfiút is teljesen elvarázsolt a sok felsorolt érdekesség, szóval aggodalomra semmi ok!

Samuel Allo

Kisgombos, 2021, 8+

Az elmúlt évek egyik leggyönyörűbb hazai kiadványa ez a mesegyűjtemény: nemcsak megjelenésében (Szimonidesz Hajnalka festményei az áttetsző oldalakon keresztül még varázslatosabban sejlenek át), mondanivalójában is kiemelkedik a többi közül. A világot háromszor körbejáró Samuel Allo olyan történeteket gyűjtött össze, amelyekben ismerős népmese-elemek (az apa és a fia, a messze vándorló főhős és társaik) állnak össze valami új, üde konstellációvá – saját kedvencünk az utolsó, Szalatarzen című mese, amelyben egy olyan országot fedezhetünk fel, ahol pénz helyett mindenki a saját tehetségével fizet a mindennapi dolgokért. Igazán művészi és gyengéd világnyitogatásra tökéletes A két csillag. Tényleg csak ajánlani tudom.

HVG Könyvek, 2021, 8+

A görög mitológia nálunk családi ártalom: apám is, én is odavoltunk a különböző mondákért gyerekként, valamiért mégis azt hittem, saját gyerekeimet nem fogják lekötni, túl “retró” már ez a téma nekik. Szerencsére hatalmasat tévedtem, ugyanis a nagylányom rendszeresen olvasgatja (és olvastatja fel) ezt a gazdagon illusztrált ismeretterjesztőt, amiben hol meseszerűen, hol felsorolásokban mutatják be Zeusz, Héra és isteni ivadékaik történeteit. És mi ez, ha nem kulturális ismerkedés? Még ha nem is épp mai kultúráról beszélünk, hanem társadalmunk felmenőinek egykori hiedelmeiről? 

Martin Haake – Volker Mehnert

Kossuth, 2022, 6+

Nemcsak úgy ismerkedhetünk más kultúrákkal, hogy fejest ugrunk beléjük. Néha egy kissé indirektebb megoldás is indokolt: mint ebben a világ legnagyobb folyóit taglaló könyvben, aminek főszereplőivel – vagyis a Mississippivel, a Temzével és társaikkal – már könnyen lehet, hogy más könyvekben találkoztak! (Ha meg nem, a Duna mindenképp ismerős lesz…) Mindemellett garantálom, hogy kicsiknek-nagyoknak egyaránt tartalmaz majd érdekességeket: én például sosem tudtam, hogy az Enya által is megénekelt Orinoco a mai napig a legtitokzatosabb folyónak számít! Már csak ezért is érdemes felcsapni ezt a szépséges kiadványt, és lélekben azonnal elutazni kedvenc folyópartunkra együtt. 

Raskó Gabi

Zazie Books, 2023, 10+

Végül, de cseppet sem utolsósorban itt egy könyv, ami talán legkézzelfoghatóbban adja át, milyen is gyerekként egy idegen kultúrával ismerkedni. Raskó Gabi könyve – amiben tizennégy külföldön élő magyar családot mutat be – hatalmasat szólt tavaly, és joggal: minden család történetét vagy az egyik gyerek, vagy az ő élményeit megfogalmazó szülő meséli el, amitől olyan közvetlenné válik az egész történet, mintha csak egy játszótéren hallanánk ugyanezeket a gondolatokat. Külföldi szülőként én sok fejezetben majdhogynem a saját életünket éreztem visszaköszönni, a cím hallatán pedig rögtön felnevettem, mert tényleg! Mi is mindig túrórudikat kérünk a rokonoktól… A legbensőségesebb könyv ez az összes felsorolt közül, így olvassátok. És olvassátok!

Ez is érdekelhet

Róka úr blogja: Kedvenc gyerekkönyveink a természet ébredéséről
Bukkancs ajánlja! Kedvenc gyerekkönyveink a természet ébredéséről

Kicsiket-nagyokat egyaránt elbűvöl, ha bontakozó rügyeket, növekvő hajtásokat vagy épp az újjáéledő madárcsicsergést figyelik! Ha pedig ennyire zsibong a tavasz az ablakpárkányunkon túl, miért ne csippentsünk belőle kicsit az otthonunkba is – kedvenc gyerekkönyveink formájában?

Róka úr blogja: Hová tűnt Hópihe?
Semmi nem fekete-fehér, még Hópihe sem

Az a természetes közelség, melynek feltételeit az első perctől megteremti Soukupová, annyira magával ragadó, hogy egy darabig felnőttként is keresni kell a szavakat arra, mi is történik velünk, olvasókkal. Naplót olvasunk? Vagy egy különleges „kint is-bent is”-perspektívából megírt felnőtt elbeszélés gyerekbarát verzióját?

Vélemény, hozzászólás?
Előjegyzés Értesítünk, ha érkezik hozzánk ilyen termék. Kérjük, ehhez add meg az e-mail-címedet!

Hírlevél

Ne maradj le semmiről, csatlakozz levelezőlistánkhoz!
Általában havonta egy hírlevelet küldünk.