Bukkancs ajánlja! Kedvenc gyerekkönyveink a természet ébredéséről

Róka úr blogja: Kedvenc gyerekkönyveink a természet ébredéséről

A természet ébredése: varázslat. Harry Potter sem tudna szebben suhintani a pálcájával, mint ahogyan az áprilisi szellő táncoltatja az aranyeső bokrokat, a napról napra feljebb ágaskodó palánták pedig legalább annyira szórakoztatóak, mint Hagrid óriás sütőtökjei.

Kisgyerekes szülőként extra habos rétegként rakódik a tavasz tortájára, ahogyan csemetéim figyelik természetbeli társaikat. Hároméves fiacskám pont olyan lelkesen segített a körömvirágmagok ültetésében múlt hétvégén, mint ahogyan hatéves bátyja ásta a krumpliknak a helyét a kertben – a nagylányom pedig hetek óta hallgatja kedvenc hangoskönyveit kint, a bimbózó tulipánok mellett.

Merthogy a gyerekkönyveknek is megvan a maguk helye ebben a zsibongásban! Össze is gyűjtöttünk belőlük egy szép tavaszi csokrétát, böngészővel, babakönyvvel, ismeretterjesztővel és persze sok-sok mesével – fákról, virágokról, kertészkedésről és sünikről. (Meg persze rengeteg másról!)

Ha nemcsak kint, hanem bent is szeretnétek újra és újra megcsodálni a természet ébredését ifjú könyvfalóitokkal… akkor ezek a színpompás kiadványok nektek szólnak! 

Christie Matheson

Cerkabella, 2022, 2+

Az elmúlt évek egyik legüdébb lapozóját nemcsak a szépséges rajzok teszik különlegessé, hanem hogy minden oldalon valami cselekvésre hívja a totyogósokat! Hasonlóan Jörg Mühle Kisnyuszi-könyveihez, itt is simogatni, kopogtatni meg puszit dobni hív minket a csodafa – hogy aztán évszakról évszakra gyönyörködhessünk leveleiben, almáiban vagy épp az őt körbetáncoló hópelyhekben! Egyszerűségében nagyszerű babakönyv ez – a legkisebbeknek igazi könyvkincs.

Chiara Piroddi

Geopen, 2021, 5+

Néha jólesik kicsit bekukkantani a függöny mögé, hogy mégis hogyan működik a varázslat. Ha hasonló temperamentumú kiscsoportost kísérünk a mindennapjaiban, a Montessori: Megismerem a világot-sorozat virágos része biztosan jól jön majd a kinti kalandokhoz! Mesébe ágyazva ismerhetjük meg benne egy magocska életét, aki eleinte egy pitypang virágzatában táncol, majd aztán a földben köt ki és végül maga is pitypanggá növekszik. Különösen jól jöhet ez városi otthonokba: hiszen pitypangok még a legszürkébb utcákon is virulnak tavasszal!

Annie M. G. Schmidt

Pagony, 2015, 5+

A nemzetközi mesepaletta egyik legbájosabb sorozatának tartom Janóékat: itthon valamiért nem ismerik annyian, pedig ha van a világon gyereknyelven szóló, ám cseppet sem didaktikus mesekönyv, ez aztán az. Janó és Janka tavaszi kalandjai a lassú gyermekkor mindennapi történéseit jelentik, virágültetéstől madárfigyelésig – egy maréknyi állatos mesét is találunk benne, süniset, báránykásat, cicásat… Ez az a gyerekkönyv, aminek szerintem minden ovis mesepolcán ott a helye. Tavasszal is, máskor is.

Agócs Írisz

Pagony, 2021, 5+

Néhány éve volt szerencsém kikérdezni erről az egyedülállóan szép kertes meséről magát a szerzőt, Agócs Íriszt. Máig megmaradt bennem, mekkora lelkesedéssel beszélt holland szomszédairól, akik kertjében először találkozott a permakultúra fogalmával: és hogy ezt az (első hallomásra cseppet talán felnőttes) hozzáállást a házi kertészkedéshez micsoda könnyedséggel ültette át gyereknyelvbe. Természetesen a könyv grafikái is gyönyörűek, mint Írisz összes alkotásában – a kép és a szöveg együtt valóban felkészítenek minden nagycsoportost, hogy a főhősnő Micihez hasonlóan ők is megmentsék a világot!

Dudás Gergely

Naphegy, 2020, 3+

Amikor tavaszba illő böngészőt emlegetek más anyáknak, általában a “nagy” Tavaszi Böngészőre gondolnak maguktól – pedig ez a mackós legalább annyira érdekes! Sőt, igazi kuriózum, ugyanis hazai származású alkotója van (Dudás Gergely, azaz Dudolf jelenleg Németországban él), részletdús rajzai pedig felnőttek-gyerekek számára egyaránt élvezetesek. Szégyenszemre bevallom, hogy a saját példányunk ebből a könyvből már kissé megviselt, ám azon kevesek közé tartozik, amit sokadszorra is örömmel ragasztgatok össze: Mackó (és a gyerkőceim) kedvéért aztán bármire hajlandó vagyok 🙂

Zelk Zoltán

Móra, 2017, 5+

És ha már a vallomásoknál tartunk: Zelk Zoltán nevéhez bennem eddig csak A három nyúl füződött, néhány hete viszont az asszociációs trónhelyet átvette ez a rövid, természetközpontú mesékből álló gyűjtemény. Merthogy nemcsak kortárs mesékből áll a világ! Amikor ezeket a (már-már népmesének is beillő) kedves történeteket olvasom, nemcsak saját könyvfalóimat viszik el a daloló fák erdejébe vagy a felhőcskék világába, hanem engem is visszavarázsolnak a saját gyerekkoromba, ahol hasonlókat olvasott nekünk a tanító néni kisiskolásként – vagy lehet, hogy pont ezeket?… 

Rutkai Bori

Pagony, 2020, 5+

Azért persze a kortárs mesékről se feledkezünk meg a tavasz apropóján! Rutkai Bori egészen sajátos tavaszi (és nyári) gyerekkönyvet alkotott a Zsebtengerrel: van benne mese, recept, játékötlet és vers is. Azaz mondhatnánk inkább dalszövegnek, ugyanis a Rutkai Bori Bandával megzenésítették az összeset, úgyhogy végig is táncolhatjuk a könyvet, ha kedvünk támad! Ám engem a daloknál is jobban elbűvöl Bori színektől hemzsegő képi világa: kedvencem pont a Jó boszik melletti festmény, ahová mindig beleképzelem saját magam is!

Beatrix Potter

Manó Könyvek, 2022, 5+

Bár a színezés inkább otthoni tevékenység, attól még bármikor színezhetünk olyan oldalakat, amik egyszerre mesések és természetközeliek! Beatrix Potter színezője pedig pont ilyen: a világszerte ismert nyúlfigurák mellett hosszú félórákat pepecselhetünk a kerti répák, saláták meg veteményesek színezgetésével. A hétvégén hatéves Benu fiacskámmal mindketten kiszemeltünk egy-egy oldalt, ő egy kerteset, én egy mókusosat, amivel aztán boldogon pöszmögtünk a zsírkrétáinkkal. És ha maga a színezés nem lenne elég, még keresnivaló is akad ebben a színezőben, gondosan böngészhetjük benne az elején felsorolt kerti eszközöket meg lakosokat! Már csak a frissen rágott répa illata hiányzik…

Rachel Williams

Babilon, 2021, 6+

Talán az elmúlt évek egyik legnépszerűbb gyerekeknek szóló kiadványa ez a (művészi minőségében is jelentős) csodakönyv: Freya Hartas illusztrációi gyönyörűen keltik életre azt a gondosan kiválogatott ötven természeti jelenséget, amikkel aztán oldalról oldalra ismerkedhetünk. Már hároméves Samu fiacskám is gyakran emlegeti “a pillangós könyvet”, pedig nyelvezetében kicsit talán nagyobbaknak szól: mégis, a képek és a hozzájuk tartozó leírások kortalanok. Sőt, még a telhetetlen hernyócska is említésre kerül benne! Mese és természet találkozása, a lehető legszebb módon – tavaszi polcokra tökéletes.

Felicita Sala

Csipet, 2021, 6+

Ritkán gondolom azt egy gyerekkönyvről, hogy “ezt szerintem kicsik és nagyok is élveznék”. Ez a közösségi kertészkedést (is) bemutató, félig mese, félig receptgyűjtemény-féle kiadvány tényleg mindenkinek szól: a legkisebbek a gyönyörű képekbe szeretnek majd bele (különösen a könyv végén található felsorolásokba!), a nagyobbak a recepteket és kertészkedős ötleteket is kipróbálhatják, mi felnőttek pedig szintén találunk benne újdonságot, garantálom – a mentás-bazsalikomos borsólevest például a napokban tervezem kipróbálni élesben. 

Nancy Castaldo

Scolar, 2022, 6+

Hallatlanul izgalmas dolog belegondolni abba, hogyan kerül az asztalunkra mindaz a finomság, amit napról napra fogyasztunk. Hát még amikor rájövünk, hogy nemcsak ipari minőségben, hanem otthon, akár egy félméteres magaságyásban is ismerkedhetünk az növénytermesztés alapjaival! Mindehhez találunk segítséget ebben a páratlanul gyerekbarát ismeretterjesztőben, ami nemcsak színekben gazdag, hanem a mindennapi életünkhöz kapcsolható információkban: a szezonális zöldségektől a “szeddmagad”-okig és sütés-befőzési ismeretekig mindent megtalálunk benne. Tényleg csak ajánlani tudom – ebben a percben is olvassa a hátam mögött valaki!

Ez is érdekelhet

Kilenc könyv különböző kultúrákról – gyerekeknek
Bukkancs ajánlja! Kilenc könyv különböző kultúrákról gyerekeknek

Családi nyaralásra indultok nemsokára? Vagy inkább a gyerekszoba legkuckósabb sarkából szeretnék felfedezni a világot a könyvfalóitok? Bármelyikről legyen szó, ezekkel a világjáró kiadványokkal nem lőhettek mellé! Angliától Timbuktuig és Perutól Óceániáig mindenhonnan találtok bennük ízelítőt más népek életéből és élményeiből – és persze, mindent szigorúan gyerekszájra igazítva!

Róka úr blogja: Hová tűnt Hópihe?
Semmi nem fekete-fehér, még Hópihe sem

Az a természetes közelség, melynek feltételeit az első perctől megteremti Soukupová, annyira magával ragadó, hogy egy darabig felnőttként is keresni kell a szavakat arra, mi is történik velünk, olvasókkal. Naplót olvasunk? Vagy egy különleges „kint is-bent is”-perspektívából megírt felnőtt elbeszélés gyerekbarát verzióját?

Vélemény, hozzászólás?
Előjegyzés Értesítünk, ha érkezik hozzánk ilyen termék. Kérjük, ehhez add meg az e-mail-címedet!

Hírlevél

Ne maradj le semmiről, csatlakozz levelezőlistánkhoz!
Általában havonta egy hírlevelet küldünk.