6 szuperizgalmas böngésző – kicsit másként

Szeretjük a böngészőket. Annyira izgalmas elmerülni a képekben, belépni egy mini univerzumba, felfedezni a részleteket, és persze újra és újra rácsodálkozni arra, hogy a gyerekek mennyivel szemfülesebbek, mennyivel jobban “benne vannak”, mint mi… Szeretjük azt a bőséges beszélgetési és spontán mesélési potenciált is, amit a böngészők kínálnak: hogy saját kútfőből, közösen kell szavakba öntenünk az élményeket. Erre persze a hagyományos böngészők is remek lehetőséget nyújtanak, amelyek a valós világ felfedezésében segítik a kicsiket évszakról évszakra, ovitól utcáig, az erdőtől az emberi testig. Ebben a válogatásban azonban azokat a kedvenc nézegetnivalóinkat gyűjtöttük össze, amelyek távolabb állnak a funkcionális-realista böngészők tanító szándékú világától, és beljebb kalauzolnak minket a fantázia, a mesék, a művészi vizualitás világába. Meglehetősen szokatlan könyvek ezek; erősen feszegetik a böngészők megszokott műfaji határait. Egy kivételével némi szöveggel keretet is adnak a kutakodáshoz, de kétségkívül a látvány az úr: gyönyörű színek és alakok, a képzeletnek utat nyitó tájak, szemet-lelket gyönyörködtető részletek, nevettető vizuális gegek. És ezernyi rejtett történet, a mese kiapadhatatlan világa – üssétek fel hát ti is őket, és irány a fantázia!

Tom Schamp

OTTÓ A HÓBAN

Csimota, 2011, 3+

A böngészőzseni flamand illusztrátor Ottójának második része – az első, az Ottó és a város nagy bánatunkra már nem kapható, és antikváriumban is csak elvétve fordul elő – egy síelésre visz el minket és hoz is vissza. Szó szerint, a böngészőben ugyanis először odafelé haladunk, aztán – forgatunk egyet a könyvön – vissza. Ha azt gondolnátok, hogy egy sítúrán aztán igazán nincs sok látnivaló, hát csak nyissátok ki az Ottót és lássatok csodát: mütyür cukiságok, házikók, járgányok, ketyerék sokasága kanyarog el és fel Ottóékkal a hegyre. A történet viszonylag könnyen mesélhető is az oda-oda szúrt párbeszédekkel és információkkal, miközben robogunk az úton és az ablakra tapadt orral nézzük a látnivalókat.

Tom Schamp: Ottó a hóban

Thé Thjong-Khing

HOVÁ TŰNT A TORTA?

DAS Könyvek, 2014, 3+

Ez válogatásunk egyetlen olyan könyve, amelyben bizony egy betű sincs. Egyedül a cím segít: egy bizonyos eltűnt torta nyomába kell erednünk. Ez viszonylag könnyen teljesíthető is; a tortát elcsenő galádok és a nyomukban loholó mérges párocska gyorsan átszáguld a könyv lapjain. Így aki csak a sütit keresné a lapokon, könnyen csalódhat – de persze nem véletlenül szerepel az a két elismerő plecsni a borítón. A Hová tűnt a torta ugyanis valójában ötletes mesekitaláló-könyv, tele történettel, kalanddal, izgalommal és nevetéssel, és rajtatok múlik, hogy mit meséltek ki belőle. Csak lapozzátok újra és újra, mindig más szereplőre koncentrálva, és a szendergő délutáni erdő máris megtelik észvesztő kalamajkákkal…

Thé Tjong-Khing: Hová tűnt a torta?

Sven Nordqvist

HOVÁ TŰNT A TESTVÉREM?

General Press, 2008, 5+

Nálunk a Pettson és Findusz könyvek legalább annyira képmolyolós böngészőként működnek, mint meseként; egészen hosszú időkre tudunk elveszni egy-egy Nordqvist-rajzban még a legnagyobb történeti izgalom közepén is. A Hová tűnt a testvéremben ez a vizuális beszippantás csúcsra jár: van ugyan szöveg (mégpedig igen jó), amely megadja a mese-keretet a böngészéshez, de lényegesen kevesebb, mint más Nordqvist-könyvekben. A lényeg a képek által életre kelő fantasy-világ, amelynek színterein keressük az elkóborolt kalandvágyó testvért. Nagy fantáziájú, mesélőkedvű, a szürreálissal rokonszenvező gyerekek és szülők számára lélekmelengető élmény barangolni ezeken az álombeli tájakon és ráérősen elidézni egy-egy világban. Az egyetlen szépséghiba, hogy ez az egészen különleges könyv ma már sajnos csak másodkézen is ritkán fellelhető, általában elég borsos áron.

Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem?

Máray Mariann – Dániel András

UTAZZ BÁLNABUSSZAL!

Két Egér, 2017, 4+

Láttatok már egereknek szóló reklámújságot? Nos, ha nem, itt az idő pótolni, pláne, hogy az egérmarkentingesek szakmájuk zsenijei lehetnek: nem tudom, mi lehet figyelemfelkeltőbb hirdetés annál, mint amikor Máray Mariann illusztrációi találkoznak Dániel András szövegeivel. A termékek hiánypótlók: őzikeház távol a macskajárta nagyvárostól, zsiráfdaru toronyépítéshez, léghüllős cipellin a kalandok bíborszín egén, és más hasznos holmik. Tartalom és forma csodásan kapcsolódik ebben az bolondosan szürreális, vicces-látványos nagy böngészőben. Nem ígérjük, hogy könnyű lesz mesélni, de ha kicsit is vonzódtok az abszurd humorhoz és a csupafantázia gyönyörű színes képekhez, csudajó szórakozás vár rátok!

Máray Mariann - Dániel András: Utazz bálnabusszal!

Tom Schamp

MINDENRE KÉPES SZÓTÁR

Kolibri, 2017, 6+

Jöjjön még egy Tom Schamp-től, ám ezúttal nagyobbaknak: a Mindenre képes szótár annyira intenzív, hogy kifejezetten nem szoktuk ajánlani kicsiknek. Nem egy gyors könyv, mi több, akár fárasztó is lehet, kis adagokban azonban olyasmi mulatság, mint egy nyüzsgő bolhapiacon való bóklászás. Ez az enciklopédikus szerkezetű kiadós mütyűrtobzódás ugyanis tényleg felvonultat csaknem mindent, ami egy-egy téma kapcsán valaha is eszünkbe juthat, így aztán jóformán az egész világ lefordítódik Tom Schamp félreismerhetetlen, színes-zsúfolt vizualitásába, amelynek sokan éppúgy azonnal részesei akarunk lenni, mint egykor a Tesz-Vesz Városnak. Sajnos már ez is csak antikváriumban lelhető fel – reméljük, lesz újramegjelenés is.

Tom Schamp: Mindenre képes szótár

Kristin Roskifte

MINDENKI SZÁMÍT

Csimota, 2021, 6+

Az egymást millió ponton keresztező emberi történetekre való rácsodálkozásról szól ez az okos és érzékeny böngésző. Minden oldalon egy egyre növekvő szám, 0-tól 7,5 milliárdig: ahányan a képen szerepelnek. Minden oldalon egy-két mondat: néhány szereplő gondolata, érzelme, jövője. Bizonyos mondatoknak lesz jelentősége máshol, másoknak nem. Jól eltalált, rétegekkel teli mondatok ezek, pár szóval átélhetővé váló élethelyzetek: a szövegek rengeteg megbeszélnivalót adnak a kisiskolás gyerekünkkel való együttböngészéshez. Méghozzá egy egyre izgalmasabbá váló nyomozás keretében: lassan kiderül, hogy a képek és mondatok összefonódnak, és titkos történetekként bontakoznak ki az egyéni sorsok. Az elsőre olyan egyformának tűnő figuráknak lassan arca és karaktere lesz, múlttal, jövővel, örömökkel, veszteségekkel, kapcsolatokkal és magányos pillanatokkal. Ez tehát nem egy egyszeri olvasmány és nézegetés, sokadik nekifutásra is bukkannak elő összefüggések és aha-élmények. A könyv végén ráadásul kérdések, háttérinformációk és megoldási kulcsok segítik a még elmélyültebb keresgélést – bár mi ezeket egyelőre nem használjuk, a fiam szereti maga kibogozni a szálakat…

Kristin Roskifte: Mindenki számít
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?
0
    0
    Kosár
    Még üres a kosarad!